lees meer over de hulpchat
 het is zondag 21 december 2014,  5 bezoekers online. aanmelden | login | mijn TM | contact | homecontent management systeem met chat 
tienermoeders nieuws tienermoeders advertenties
 
Relatie
 
tienermoeders verhalen tienermoeders contact
tienermoeders nieuws tienermoeders advertenties
 

waardeer deze pagina met sterren

Je bent verliefd… denkt alleen maar aan HEM en wilt de hele tijd bij HEM zijn. Je bent compleet in de wolken.

Verliefd zijn is geweldig en daar moet je van genieten. Maar tegelijk voel je je onzeker. Hoe ver wil je gaan? Hoe ver gaat de ander? Wat wil je met je nieuwe vriend? En wat wil hij met jou?

‘Liefde maakt blind’ wordt er weleens gezegd. En dat kan… zo’n verliefde periode kan ook gevaarlijk zijn. Anderen wantrouwen je vriend misschien, maar jij plaats hem op een voetstuk. Op deze pagina vind je allerlei info over relaties, geweld en loverboys. Waar je op moet letten én waar je terecht kunt als jouw relatie verkeerd loopt. En hoe zit het eigenlijk met Internetdaten of chatten met iemand die je nog niet hebt ontmoet?

Ben jij al verder in je relatie? Dan vind je hier alles over samenlevingsvormen!

 

Datum laatste update: 1 november 2012 

Mis je informatie? Laat het ons weten!Die goeie oude liefdesbrief

Verliefd zijn is doodeng. Jij bent helemaal gek van die ander, maar wat vindt hij van jou? Vind hij jou wel mooi? En hoe kom je daar achter? Naast ...
Verliefd zijn is doodeng. Jij bent helemaal gek van die ander, maar wat vindt hij van jou? Vind hij jou wel mooi? En hoe kom je daar achter? Naast vlinders in je buik, heeft verliefdheid al heel wat buikpijnen veroorzaakt.

Op de meest onverwachte momenten gaan je gedachten naar hem. En anderen hebben dat heus in de gaten: je glimlacht of bloost op de meest vreemde momenten. Kun jij wel wat tips gebruiken? Kijk dan hier.

Je kent het vast wel: iemand die zegt dat ie naar je luistert, maar eigenlijk met heel andere dingen bezig is. Je ziet dit aan iemands lichaamstaal: aan iemands houding. Lichaamstaal heeft niets met mooi of lelijk zijn te maken.

Niet iedereen is even goed met woorden. Helemaal tijdens een eerste ontmoeting kan het een behoorlijk gestotter worden. Ook nu is lichaamstaal belangrijk: je houding, je gezichtsuitdrukking, je ogen, de manier waarop je spreekt… Vaak zegt dit meer over jouw gevoelens en bedoelingen dan woorden kunnen doen. En soms verpesten woorden wat je al met je lichaamstaal hebt bereikt!!

Dus die liefdesbrief moet ik niet schrijven?
Een liefdesbrief klinkt wat ouderwets, maar het is nog steeds een goed middel om je gevoelens aan iemand te vertellen. Sommigen hebben er wat meer tijd voor nodig.  De brief doe je op de post of je verstuurt de tekst in een e-mail. Heb jij wat tips nodig voor een goede brief. Voorbeelden vind je hier.

Chatten kan natuurlijk ook. Veel relaties ontstaan tegenwoordig via internet. Het lijkt alsof je dicht bij elkaar bent, maar je kunt elkaar niet zien, horen of aanraken. Het kan voordelen hebben, maar daten via internet heeft zo ook z’n nadelen.

Online daten

Het is dé manier om mensen te ontmoeten. Helemaal als je verlegen bent, is het Internet een uitkomst. Je bent net ingelogd voor de chatbox, begint een...
Het is dé manier om mensen te ontmoeten. Helemaal als je verlegen bent, is het Internet een uitkomst. Je bent net ingelogd voor de chatbox, begint een gesprek en het wordt steeds gezelliger. Hieronder vind je wat tips:

Loop niet te hard van stapel
De prins(es) op het bekende witte paard heeft echt wel wat geduld. Wacht dus met het geven van persoonlijke gegevens en je telefoonnummer tot je weet of de bedoelingen van die andere persoon goed zijn.

Blijf een tijdje anoniem
Hoe veilig is jouw persoonlijk informatie op het Internet? Misschien leest er iemand met je chatpartner mee? Misschien komt iemand je onaangekondigd opzoeken? Is iemand opdringerig? Vertel dan helemaal niets over jezelf en steek je energie in mensen die je wel vertrouwt!

Neem de tijd om te kijken of iemand het waard is
Wat weet je over de andere persoon? Geloof je die sterke verhalen wel? Veranderd het verhaal van het ene op het andere moment? Is het contact veranderd in de loop van de tijd?

Vraag om meerdere foto’s
Regelmatig gebruiken mensen foto’s van anderen op het Internet. Mensen die liever slank zijn of er jonger uit willen zien… Of mannen die zeggen dat ze vrouw zijn. Een foto is dus niet betrouwbaar, vraag er meer!

Je geeft je e-mailadres en jullie gaan over en weer mailen. Maak hiervoor een nieuw e-mailaccount aan. Bevalt het niet? Dan heb je geen vervuiling in je eigen mailaccount. Bevalt het juist wel? Dan geef je zo’n persoon na een tijdje toch je goede e-mailadres?!

De e-mail en chatsessies worden steeds persoonlijker en binnen no-time wissel je telefoonnummers uit. Doe dit nooit zomaar en wees voorzichtig met het geven van je privé nummer!! En kies voor nummeronderdrukking *31* voor het telefoonnummer (of via een instelling op je mobiele telefoon). Na een tijdje is het zover: jullie spreken af! Helemaal in de wolken ga je naar de afgesproken plek. En dan…?

Schijn kan bedriegen. De blind date van je vriendin was misschien een succes. Jouw date blijft maar ongecontroleerd bier drinken. Hoe meer erin gaat, hoe lastiger hij wordt. Heb jij binnenkort een blind date? Denk aan je eigen veiligheid:

  • Zeg de afspraak af als je toch twijfels hebt.
  • Zorg dat iemand van je date én de afgesproken plek afweet (bijvoorbeeld je ouders of een vriend(in)). En laat het ook even weten als je ergens anders naartoe gaat.
  • Spreek af op een neutrale plek, zodat je makkelijker weg kunt gaan als het niet bevalt (nodig hem dus niet thuis uit!).
  • Geef een teken van leven: spreek af dat je met iemand op een van tevoren afgesproken tijdstip belt. En als je het niet doet? Dat hij of zij direct actie onderneemt als je niet belt of opneemt.
  • Spreek met je date af dat jullie iemand meenemen. Het kan extra gezellig worden, maar je hebt ook iemand die meekijkt of je date wel betrouwbaar is.
  • Zorg dat de batterij van je mobieltje opgeladen is én zorg dat je bereik en beltegoed hebt.

Tijdens zo’n blind date is het niet vreemd als iemand er toch heel anders uitziet dan je verwacht. Foto’s geven vaak een vertekend beeld. Daarnaast vorm je zelf een beeld van iemand, omdat je al zoveel contact hebt gehad. Voldoet je date helemaal aan je verwachtingen? Dan kun je vaker samen dingen ondernemen. Valt ie erg tegen? Zeg dan eerlijk dat je verder geen afspraken meer wilt maken.

Onbetrouwbare types versieren makkelijk iemand met hun versiertrucs en leugens op het Internet. En dit soort types zijn helaas overal te vinden: in uitgaansgelegenheden, relatiebemiddelingsbureaus, op feestjes, in de snackbar, enz... Ongeacht waar je iemand ontmoet, dating is nooit risicovrij, er kan altijd iets gebeuren. Een kleine waarschuwing en wat oplettendheid kunnen geen kwaad.

Zie ook (bron): www.heinpragt.com/menswerk/dating.php.


De bovenstaande informatie komt uit 'Heft in eigen Hand'. Dit is een praktijkmap voor begeleiders van bijeenkomsten voor jonge moeders (Stade Advies, JSO en de Fiom, 2006). Voor meer informatie kun je ook kijken op de site waarop de praktijkmap te vinden is: www.fiom.nl/heftineigenhand. Van 'Heft in eigen Hand' is ook een printversie op deze site aanwezig.

Geweld in de relatie?

Dat overkomt mij niet… Maar het overkomt één op de vijf jongeren: ‘Dating Violence’. Dit is geweld tijdens een relatie terwijl die nog maar net begonn...
Dat overkomt mij niet… Maar het overkomt één op de vijf jongeren: ‘Dating Violence’. Dit is geweld tijdens een relatie terwijl die nog maar net begonnen is. Het gaan niet alleen om fysiek geweld zoals slaan en schoppen, maar ook om schelden en schreeuwen, het afdwingen van seks of emotionele chantage. En vaak volgt er huiselijk geweld op. De vorm van geweld die het meeste voorkomt in Nederland. Het hoeft niet perse thuis te gebeuren, maar gebeurt wel door iemand uit de ‘huiselijke kring’.

Vormen van geweld:

  • Verbaal geweld: schelden, schreeuwen of beledigen.
  • Fysiek geweld: slaan, schoppen, bijten of aan de haren trekken
  • Seksueel geweld: ongewenste aanrakingen zoals in het kruis grijpen of in de kont knijpen. Verkrachting of aanranding en seks afdwingen (misschien met behulp van verdovende middelen of alcohol).
  • Psychisch en emotioneel geweld: jaloersheid, zorgen dat je geen contact meer hebt met vrienden en familie, iemand opzettelijk negeren, persoonlijke spullen vernietigen, geheimen doorvertellen.

Hoe voorkom ik geweld in mijn relatie?
Mensen kunnen nooit precies zeggen wanneer het geweld begon. Er zijn toch wat signalen waar je op kunt letten:

Het begin van de relatie gaat erg snel
Het gaat te hard. Je kent elkaar nog maar net, maar bent al helemaal een stel. Je gaat samen op vakantie en de beslissing om samen te gaan wonen is ook snel genomen. Hij of zij is ‘de ware’, maar eigenlijk ken je elkaar nog maar net. Leer elkaar eerst beter kennen. Als die persoon echt de ware is, is haast niet nodig! Doe gewoon rustig aan…

Aantrekken en afstoten: vlinders of tranen met tuiten
Het ene moment is hij supercharmant, het andere moment ziet hij je niet staan. Het lijken wel plotselinge stemmingsveranderingen. In het begin zijn jullie er allebei mee bezig: vind je elkaar nu echt leuk… of niet?! Een vervelende opmerking is zo gemaakt, soms waar anderen bij zijn. Het kan gebeuren, maar als je er wat van zegt en het gaat maar door… Dan zit het niet goed tussen jullie.

Bezitterig gedrag ‘want, jij bent van mij’
Jij hebt net wat met elkaar en tijdens elk feestje laat je partner trots zien dat jij zijn nieuwe vriendin bent. Hij heeft je versierd om met jou te showen. Maar daar mag je toch trots op zijn? Ja, maar vaak zit er meer achter. Het gaat hem meer om je uiterlijk dan om jou zelf. Blijft hij zeggen dat jij van hem bent en merk je dat hij jaloers is? Dan is het niet verkeerd om vragen te stellen en je eigen conclusies te trekken. Want jij bent niet van iemand anders.

Alle aandacht gaat naar jou, maar wie is hij nou eigenlijk?
Jij praat honderduit, maar je vriend niet. Hij wil alles van je weten en vind je helemaal geweldig. Fijn toch?! Is het verlegenheid? Dan kan, maar dat is niet altijd zo. Misschien is er iets waarover je partner liever niet praat: een vervelend verleden of een nare eigenschap. Hoe leuk zijn interesse ook is: je moet hem ook leren kennen.

‘Met wie ben je? Wat doe je? Waar zit je vanavond?’
In het begin deed hij alles om je te versieren. Het bellen, sms’en en e-mailen met hem was erg leuk en hij miste je gewoon… Maar nu lijkt ie wel je waakhond. Je moet alles vertellen en het gaat benauwd aanvoelen. Gewoon even wat voor jezelf doen, zit er niet meer in. Je moet je verantwoorden voor alles wat je doet. Maak je vriend duidelijk dat je niet alles wilt verantwoorden en zelf beslissingen mag nemen. Begrijpt hij het niet? Niemand hoeft jouw leven te controleren!

Interesse verandert in bemoeizucht en jaloezie
Welke kleren trek je aan? Wat ga je met je haar doen? Met wie ga je uit? Doodnormale vragen die je vriendin misschien net aan de telefoon heeft gesteld. Maar als je partner dat nu blijft doen? Na een tijdje gaat je dat toch storen… waar bemoeit je vriend zich mee? En waarom moet je ernaar luisteren? En als je dit nu niet doet? Dan is de kans groot dat je een lading kritiek over je heen krijgt. Maar ook als je wel luistert, hoeft dit niet goed te zijn. Misschien ben je dan wel té aantrekkelijk voor andere mensen. Het is ongezond als je partner steeds boos wordt als jullie van mening verschillen!

Alles draait om je partner
Al je tijd gaat naar je partner. Je bent hartstikke verliefd en wil het liefst bij je vriend zijn. Na een tijdje veranderd dat. Je mist oude vrienden en vriendinnen en wilt iets leuks met ze gaan doen. Krijg je een jaloerse reactie? Het is fijn dat je vriend graag bij je is, maar het is overdreven dat hij je voor zichzelf wilt houden. Je laat hem heus niet direct in de steek.

Zorg dat je ruimte houdt om jezelf te ontwikkelen
Je bent jong, je kunt nog alle kanten op… Maar je bent over sommige dingen best onzeker: hoe moet je dit probleem nou aanpakken, hoe los je die ruzie op, hoe vertel je je vriend dat je nog even wilt wachten met seks?
Je partner weet heel goed wat hij wil. Op zijn zekerheid kun je wel vertrouwen. Of niet? Het is fijn om iemand te hebben die zo zeker is van zichzelf, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf. Je moet ook zelf beslissingen nemen en daarover nadenken. Ben je bang dat je ‘preuts’ bent of onzeker overkomt? Dat mag. De meeste mensen kennen dat gevoel wel. Het is belangrijk dat je ook blijft bedenken wat jíj leuk en belangrijk vindt en wat jíj wil met je leven. Laat je niet onder druk zetten en maak jezelf niet afhankelijk van je partner.

Alcohol en drugsgebruik
Af en toe gezellig een biertje drinken, hoort er voor veel mensen bij. Maar het moet niet jullie leven gaan beïnvloeden.

Bovenstaande informatie komt uit de voorlichting van het project ' stop Dating Violence' van de GGD Eindhoven.

Websites voor nog meer informatie:

http://www.huiselijkgeweld.nl/
http://www.steunpunthuiselijkgeweld.nl/
http://www.hulpmix.nl/

Loverboys

Ze zijn vaak ontzettend aardig, meestal van allochtone afkomst en niet bepaald zuinig met cadeautjes. De loverboys! Zo’n loverboy versiert je, doet en...
Ze zijn vaak ontzettend aardig, meestal van allochtone afkomst en niet bepaald zuinig met cadeautjes. De loverboys! Zo’n loverboy versiert je, doet enorm lief en aan leuke dingen heb jij geen gebrek. Maar na een tijdje moet je iets terug doen voor al die mooie cadeaus. Hij wil graag dat je met andere mannen naar bed gaat voor geld. En dat geld is voor hem. Hij maakt je afhankelijk en vaak gebruikt hij geweld. Niet elke lieve jongen is natuurlijk een loverboy, maar pas op dat jouw vriend je niet gaat gebruiken.

‘Nee’ zeggen is moeilijk als je verliefd bent. Hij doet veel voor jou, dus jij ook voor hem. En het wordt moeilijk om ‘nee’ te zeggen als je langer bij hem bent. Maar seks met een andere jongen…?!  Hij mag je niet dwingen om zoiets te doen. Seks hoort prettig te zijn. En jij moet niet iets doen waarbij jij je niet lekker voelt. En dwingen kan op allerlei manieren: hij zet je onder druk door mooie cadeaus te geven, hij bedreigt je of gebruikt geweld.

Het is niet de bedoeling dat een jongen of man geld verdient door zijn vriendin als prostituee te laten werken. Het is een misdrijf en strafbaar. En vaak denken meiden dat het hun eigen schuld is. Ze praten er niet over met anderen uit schaamte. Maar dat klopt niet. Het is niet hun schuld, want de ander heeft misbruik gemaakt van haar vertrouwen! En het is belangrijk het juist wel aan anderen te vertellen, ook al wil de jongen graag dat het een geheim blijft. Maar: er zijn vervelende en leuke geheimen. En de vervelende moet je altijd aan iemand anders vertellen!

Volgens artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht maakt een loverboy zich schuldig aan mensenhandel, namelijk het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie. De maximale straf bedraagt twaalf jaar als er sprake is van minderjarigen of dwang. Een taakstraf komt ook regelmatig voor.


Praat erover! Maar met wie?
Praat met iemand die je vertrouwt: een vriend of vriendin, familielid of misschien een leraar. Bang dat iemand het doorvertelt? Ga dan naar je huisarts. Die heeft beroepsgeheim dus mag je verhaal aan niemand anders vertellen. Maar er zijn ook andere organisaties als je liever niet naar je huisarts gaat:

Jongeren Informatie Punt. Kijk op http://www.jip.org/
Kindertelefoon: voor kinderen én jongeren om te praten over alles wat je bezig houdt. Je hoeft je naam niet te noemen. Het telefoonnummer is 0800 0432 (tussen 14.00 uur en 20.00 uur én gratis) of voor mobiele bellers 0900 0132 (20 eurocent per minuut).
Korrelatie. Kijk op www.korrelatie.nl/ of bel 0900 1450 (30 eurocent per minuut). Je kunt anoniem je verhaal kwijt. En je goed doorverwijzen voor hulp.

Of deze websites:
www.hulpmix.nl/ - vraag advies aan anderen of chat met een hulpverlener.
www.questionzone.nl/ - je krijgt persoonlijk advies gespecialiseerde hulpverleners via chat of e-mail.
www.seksualiteit.nl - chat met hulpverleners over seksualiteit en relaties.

Bovenstaande informatie komt uit het boekje 'Gevaarlijke liefde', een uitgave van Stichting Humanitas Thuiszorg en Maatschappelijke Dienstverlening te Rotterdam (1999).


Wees dus op je hoede voor loverboys
Loverboys spelen vuil spel. Eerst winnen ze je hart, verleiden je met aandacht en dure cadeaus. Ben je eenmaal ingepalmd dan dwingen ze je tot prostitutie. Let dus in elk geval hier op:

Verkering voor het geld
Een loverboys zoekt verkering om geld te verdienen. Zo'n jongen probeert je over te halen om seks met anderen te hebben, tegen betaling. In het begin is een loverboy heel lief. Hij doet alles om het je naar de zin te maken. Zo palmt hij je langzaam in.

Hij maakt je afhankelijk
Met cadeaus bijvoorbeeld, die je later 'in natura' moet terugbetalen. Of door je te ontmaagden. Voor allochtone meisjes uit gelovige gezinnen is de weg terug dan vaak al afgesloten. De eer van de familie staat immers op het spel.

Er komt een omslagpunt
Ben je eenmaal afhankelijk, dan verandert zijn houding. Onder het mom van geldgebrek of een openstaande schuld.

Lees hier een beschrijving van hoe een loverboy te werk gaat. En wil je meer weten over loverboys? Kijk dan op:
http://www.bewareofloverboys.nl/
http://www.jongin.nl/

Trends en cijfers

Het aantal slachtoffers van loverboys neemt de laatste jaren sterk toe. Nederland telt zo'n dertigduizend prostituees, van wie naar schatting 1500 minderjarige meisjes. Bij ruim driekwart is sprake van dwang. In een stad als Zwolle zijn een kleine twintig loverboys actief. Ze hebben naar schatting veertig meisjes slachtoffer gemaakt. 

Bron: http://www.lover-boys.nl/. Ook hier vind je allerlei artikelen, boeken, films en projecten over loverboys. Daarnaast is er allerlei handige informatie te vinden over hoe een loverboy te werk gaat, waar je op moet letten en zijn er telefoonnummers te vinden van hulpverleningsintanties in Nederland.

Benieuw hoe een loverboy controle krijgt en houdt over een ander? Een voorbeeld vind je in het wiel van kracht en controle (zie het PDF-file hieronder). In een respectvolle relatie steun, respecteer en vertrouw je elkaar. Je mag ‘nee’ zeggen en je gevoelens uitten.

Wees op je hoede voor dit seksueel, lichamelijk, emotioneel en verbaal geweld! Bang dat het jou overkomt? Neem dan direct contact op met een van bovengenoemde organisaties.


Samenwonen, trouwen, uit elkaar…

Je ontmoet elkaar, leert elkaar beter kennen en als je het idee hebt dat je de ‘ware’ hebt, maak je het officieel: je trouwt, wordt geregistreerd par...

Je ontmoet elkaar, leert elkaar beter kennen en als je het idee hebt dat je de ‘ware’ hebt, maak je het officieel: je trouwt, wordt geregistreerd partner of sluit een samenlevingscontract af. En dat is belangrijk als jullie een kind hebben. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld dat je elke keer moet uitleggen dat je allebei ouder bent.

Trouwen
Ben je getrouwd voor de geboorte van jullie kind? Dan zijn jullie wettelijk vader en moeder met ouderlijk gezag. Jullie moeten de handtekeningen zetten totdat het kind dit zelf mag doen. Je moet 18 jaar zijn (of meerderjarig verklaard) voor je mag trouwen.

Geregistreerd partnerschap
Bij trouwen zeg je het ‘ja-woord’, maar bij geregistreerd partnerschap maakt het niet uit hoe je het zegt. Er is weinig verschil met een huwelijk als je geregisteerd partner bent (als het gaat om rechten en plichten). Maar er is wel verschil als je een kind hebt. Bij een geregistreerd partnerschap moet de vader het kind namelijk erkennen voor hij formeel vader is.

Het samenlevingscontract
In dit contract maak je met je partner afspraken over zaken die met het ‘samen leven’ te maken hebben. Zoals de (verdeling van) kosten voor het huis en de huishouding, het gebruik van bankrekeningen, de verdeling van bezittingen. Maar ook zaken rondom je kind regel je in het samenlevingscontract.

Jullie zijn niet meer bij elkaar
Als je getrouwd bent en gaat scheiden, moet je naar de rechter. Als je geregistreerd partner bent, moet je naar de rechter als je er samen niet uitkomt of als je kinderen hebt.

Meer informatie vind je in onderstaande download. Deze gaat over de volgende thema’s:

De verschillende manieren om samen te leven
De voorwaarden, procedures en rechten en plichten
De gevolgen als je kinderen krijgt (ook voor de achternaam)
Het erkennen van een kind en de gevolgen voor het gezag
Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk
Het beëindigen van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of
Samenlevingscontract (en de rechten en plichten hierbij)


 
tienermoeders verhalen tienermoeders contact
 
 
tienermoeders